Početna  /  Narodni muzej Kruševac

Narodni muzej Kruševac

Od svoga osnivanja, 19. decembra 1951, Narodni muzej Kruševac ostvaruje svoju osnovnu delatnost kroz sakupljanje, čuvanje, zaštitu i izlaganje pokretnih kulturnih dobara i ostataka materijalne kulture zavičaja. Tokom decenija, stasao je u značajnu ustanovu kulture, izgrađujući uglednu poziciju u muzejskoj mreži Srbije. Smešten u prostoru arheološkog parka, kruševački muzej predstavlja nezaobilazno odredište kada je reč o kulturnoj i turističkoj ponudi grada. Isprva smešten u Kući Simića, vremenom je prerastao sâm objekat, premali za novonastale muzejske potrebe. Godine 1969. dobijen je na korišćenje novi prostor, ovoga puta unutar kompleksa Kruševačkoga grada. U neoklasicističkom zdanju nekadašnje gimnazije, sagrađenom 1863, sa secesijskim dekorativnim elementima iz 1908, danas je smeštena stalna muzejska postavka koja svedoči o istorijskom i kulturnom razvoju i preobražaju Kruševca i okoline.

Muzejski fundus sadrži oko dvadeset i tri hiljade muzealija prirodnjačkog, arheološkog, etnološkog, istorijskog, kulturno-istorijskog i likovnog karaktera, čiji je istorijski korak dug preko šest milenija – od praistorije, preko antike i srednjeg veka, kroz razdoblje turske prevlasti i obnove srpske državnosti, sve do sredine 20. veka. Pored izložbene, muzej dužnu pažnju posvećuje istraživačkoj, izdavačkoj, kulturno-prosvetnoj i pedagoškoj delatnosti, kao i afirmaciji autentičnih vrednosti zavičaja. U tom pogledu, muzej prezentuje bogatu kulturnu baštinu putem izložbi, kataloga, stručnih publikacija i medija. Kao bitan momenat u kulturno-prosvetnom i pedagoškom radu, muzej omogućava organizovanje predavanja i stručnih vođenja po stalnoj postavci, korišćenje literature iz muzejske biblioteke, pomoć pri izradi stručnih radova i mogućnost odvijanja nastavnih i vannastavnih aktivnosti, pri čemu posebno treba istaći saradnju sa vaspitno-obrazovnim ustanovama na lokalu.

Narodni muzej Kruševac svoju politiku ostvaruje i kroz spremnost za saradnju sa ustanovama i pojedincima putem predavanja, seminara, promocija, tribina, muzičkih priredbi i sličnih sadržaja koji za cilj imaju kako popularizovanje muzejskih sadržaja tako i veće učešće javnosti u njihovom kreiranju. Osim centralnog objekta u srednjovekovnom Lazarevom gradu, u sastav Narodnog muzeja Kruševac ulaze i Kuća Simića, Umetnička galerija i Memorijalni kompleks Slobodište. Za obilazak svih muzejskih prostora u gradu, posetiocima su na raspolaganju usluge stručnih vodiča, a vođenje kroz postavku dostupno je na srpskom i engleskom.

Narodni muzej Kruševac dostupan je posetiocima svakim danom, uključujući i dane vikenda i praznika, od 8 do 20 sati.

Narodni muzej Kruševac sakuplja, čuva, štiti i izlaže pokretna kulturna dobra i ostatke materijalne kulture zavičaja.