Title Image

Kako doći

Početna  /  Info   /  Kako doći
Početna  /  Info   /  Kako doći
Kruševac - Kako doći

Kako doći

Koordinate: 43°35”00” SGŠ; 21°19’36”
Vremenska zona: UTC + 1 (CET), Flight UTC + 2 (CEST)
Nadmorska visina: 137 m
Površina: 854 km2

Kruševac se nalazi u centralnom delu Srbije. Kruševačka kotlina obuhvata dolinu Zapadne Morave i prostire se između Kopaonika, Željina i Goča sa zapada; Velikog i Malog Jastrepca sa juga; severnim delom dominiraju Gledićke planine i Juhor; istočno i severoistočno nalaze se Mojsinjske planine. Zapadna Morava i Rasina predstavljaju najznačajnije rečne tokove, a od izuzetnog značaja su veštačko Ćelijsko jezero na reci Rasini i brojna izvorišta lekovitih mineralnih voda.

Udaljenost Kruševca od auto-puta (E-75) je 27 km, od najbližeg aerodroma „Konstantin Veliki“ (Niš) 80 km, od aerodroma „Nikola Tesla“ (Beograd) 210 km i od najbliže luke (Beograd) 200 km. Od velikog značaja je i regionalni putni pravac Kruševac – Kraljevo – Čačak – Užice (M5). Kruševac je svojom železničkom stanicom povezan sa železničkom prugom Beograd – Bar, a preko Stalaća udaljenog 18 km, sa prugom Beograd – Niš – Skoplje – Atina i krakom Niš – Sofija.

Kruševac je administrativno sedište Rasinskog okruga.

Grad Kruševac se nalazi u centralnom delu republike Srbije. Zahvata najjužniji kraj panonskog oboda i pripanonske Srbije. Leži u dolinama Zapadne Morave, Rasine, Pepeljuše i Ribarske reke, a izmedju planine Jastrebac, ogranika Kopaonika i Željina i delom padina Mojsinjskih ogranaka Gledićkih planina.

Opština Kruševac se graniči sa severne strane opštinom Varvarin, sa severoistoka opštinama Ćićevac i Ražanj, sa istoka opštinom Aleksinac, sa juga opštinama Prokuplje i Blace, a sa jugozapada i zapada opštinama Brus, Aleksandrovac i Trstenik.

Foto galerija