Početna  /  Umetnička galerija

Umetnička galerija

Otvaranjem prve izložbe, 27. januara 1962, Umetnička galerija u Kruševcu otpočela je sa radom za potrebe izlaganja, prikupljanja, čuvanja i proučavanja značajnih umetničkih pojava i tendencija u zemlji, kao i umetnosti nastale na području grada i regiona. U trenutku osnivanja, delovala je u okviru muzeja, da bi nakon razdoblja samostalnog funkcionisanja (1971–91) ponovo postala sastavnim delom Narodnog muzeja Kruševac. Zgradu, sa pratećim objektima u dvorišnom delu, grad je otkupio za potrebe Umetničke galerije (1984).

Definisanim ciljevima u periodu ustanovljenja, postavljena je jasna koncepcija formiranja zbirke i izložbenog programa, gde predstavljanje značajnih pojava i ličnosti, posebno umetnika mlađe generacije, prati izdavanje kataloga. U okviru delatnosti, formirana je stručna biblioteka, kao i dokumentacija relevantna za proučavanje umetničkih zbivanja kojima se bavi.

Smeštena u objektu koji uživa status zaštićene ambijentalne celine nekadašnje porodične kuće s početka XX veka, Umetnička galerija raspolaže izložbenim prostorom na oko 140 m2 organizovanim u pet prostorija, međusobno povezanim u sačuvanoj autentičnosti rasporeda i dekoracije u duhu secesije.

Zgrada umetničke galerije svojevremeno je bila porodična kuća poznatog trgovca Ljotića