Početna  /  Manastiri i Ribarska Banja

Manastiri i Ribarska Banja

Na ovom izletu obići ćete dva manastira različita po mnogo čemu, pre svega po vremenu gradnje, ali podjedanko značajna za mnogobrojne vernike. Posetićete Ribarsku Banju koja svojim najsavremenijim WELLNESS i SPA centrom, Sportsko-rekreativnim centrom „Samar“ i prirodnim lepotama, privlači mnogobrojne posetioce.

Manastir Sveti Roman je sagrađen krajem XIV veka na temeljima crkve iz IX veka. U porti manastira nalazi se spomenik pukovniku ruske vojske Nikolaju Nikolajeviču Rajevskom, koji je Lavu Tolstoju poslužio kao inspiracija za lik grofa Vronskog u romanu „Ana Karenjina“.

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu je sagrađen krajem XIX veka, а priča o ovom Manastiru započinje ovako:„ Na jednom kamenu, kraj potoka, u selu Đunisu, u Srbiji, sedela je Presveta Bogorodica. Razgovarala je sa devojčicom Milojkom...” Bogato živopisan, sa sređenim izvorom i portom, spada u najposećenije manastire u ovom kraju.

Ribarska Banja, udaljena svega 35km od Kruševca, jedna je od najstarijih banja na prostoru jugoističnog Balkana. Prva hemijska analiza ribarske vode urađena je 1834.godine, u vreme knjaza Miloša, u laboratoriji Medicinskog fakulteta u Beču. Ribarsku Banju su posećivale i u njoj boravile sve krunisane glave Srbije. Ipak, najdraži i najčešći gost Ribarske Banje bio je kralj Petar I koji je tu nalazio leka svojoj kostobolji. Prateći svetske trendove Ribarska Banja je za svoje goste obnovila i proširila staro tursko kupatilo koje potiče iz XVI veka. Na ovaj način ponuda WELLNESS i SPA programa je proširena i upotpunjena novim sadržajima. Slana soba i pećina, parno kupatilo, kada kraljice Drage, saune, luksuzne sobe za masažu, đakuzi kade, otvoreno-zatvoreni bazen, a iznad svega staro tursko kupatilo, čine boravak u ovom centru nezaboravnim. Za sve one koji vole tradicionalna narodna jela i specijalitete ovog kraja preporučujemo etno restoran u selu Srndalje do koga se stiže uređenim planinskim putem dugim 1.800 metara. Teniski i teren za odbojku na pesku, mini akva park i igralište za decu, samo su deo Sportsko-rekreativnog centra „Samar“, koji je otvoren za posetioce od 01.juna 2019.godine.

Napomena:
Najaviti grupne posete: Manastir Sveti Roman (tel: 037/ 867 – 210), Manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu (tel: 037/ 867 – 106), Marketing služba Specijalne bolnice „Ribarska Banja“ (tel: 037/ 865 – 263, radnim danima), Wellness i SPA centar Ribarska Banja (tel:037/ 865 -275)
Etno ресторан “Срндаље“ ради само током летње сезоне, од 11:00 до 18:00, свим данима изузев понедељка (tel: 037/ 865 – 263, radnim danima).