Početna  /  Izlet 3 – Kruševac – Grad pod Bagdalom

Izlet 3 – Kruševac – Grad pod Bagdalom

Grupu preuzima turistički vodič u centru Kruševca, ispred Spomenika kosovskim junacima, u 10:00 časova.

Priču o srednjovekovnoj prestonici započinjemo kraćom pešačkom turom. Prva odrednica je u podgrađu srednjovekovnog utvrđenja - Galerija Milića od Mačve, koja sadrži preko stotinu slika našeg najvećeg istorijskog slikara. Iz podgrađa, stepenište vodi u Arheološki park „Lazarev grad“ – kompleks koji obuhvata:

  • Crkvu Lazaricu – dvorsku crkvu kneza Lazara u kojoj se pričestila srpska vojska pred odlazak u Kosovski boj
  • Narodni muzej – maketa srednjovekovnog utvrđenja i Meštrovićevog Vidovdanskog hrama, kao i kopija Lazareve haljine, najviše privlače pažnju
  • Spomenik knezu Lazaru – osnivaču grada Kruševca
  • Donžon kulu – najočuvaniji ostatak srednjovekovnog utvrđenja
  • Ostatke Kneževog dvora – gde je po epskoj pesmi održana Kneževa večera

Napuštamo Arheološki park i na putu do zdanja Gradske uprave zastajemo kraj spomenika kneginji Milici, vladarki izuzetne mudrosti i dobrote. U Gradskoj upravi 47 mozaika i 3 vitraža u svečanoj Mozaik sali, govore nam o Moravskoj Srbiji.

U samom centru grada uzdiže se Spomenik kosovskim junacima – simbol Kruševca i delo čuvenog vajara Đorđa Jovanovića koji je, na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, nagrađen Zlatnom medaljom I reda za izložene skulpturalne elemente. Ovu kratku pešačku turu završavamo posetom Kući Simića čija postavka prikazuje porodičan život u kruševačkoj varoši početkom XX veka.

Šetnju nastavljamo glavnom Vidovdanskog ulicom do Trga glumaca gde na zgradi Kruševačkog pozorišta prepoznajemo velike fotografije, a zatim i biste legendarnih kruševačkih glumaca.

Ubrzo stižemo do Trga FONTANA, koji je, osim fontane, prepoznatljiv po Spomeniku ratnicima 1912 – 1918.godine i Sabornom hramu Eparhije kruševačke - crkvi Svetog Đorđa. Posle svega 50 metara nailazimo na još jedan predivan trg – Trg „Kosturnica“, koji u centralnom delu krasi Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, a nešto dalje i jedino vajarsko delo Milića od Mačve – Majka Srbija i Majka Grčka.

Od Trga „Kosturnica“ autobusom odlazimo na Bagdalu, brdo sa kojeg se pruža prelepa panorama na Kruševac. Nakon obilaska Parka minijatura „Srbija“ koji predstavlja minijature najznačajnijih duhovnih hramova naše zemlje, sledi slobodno vreme za samostalno istraživanje Bagdale ili predah u sopstvenoj režiji u modernom restoranu „Bagdala“. Program se završava u 16:00 časova.