Početna  /  Izlet 2 – Belovodska rozeta

Izlet 2 – Belovodska rozeta

Grupu preuzima turistički vodič u centru Kruševca, ispred Spomenika kosovskim junacima, u 10:00 časova.

Priču o srednjovekovnoj prestonici započinjemo kraćom pešačkom turom. Prva odrednica je u podgrađu srednjovekovnog utvrđenja - Galerija Milića od Mačve, koja sadrži preko stotinu slika našeg najvećeg istorijskog slikara. Iz podgrađa, stepenište vodi u Arheološki park „Lazarev grad“ – kompleks koji obuhvata:

* Crkvu Lazaricu – dvorsku crkvu kneza Lazara u kojoj se pričestila srpska vojska pred odlazak u Kosovski boj

* Narodni muzej – maketa srednjovekovnog utvrđenja i Meštrovićevog Vidovdanskog hrama, kao i kopija Lazareve haljine, najviše privlače pažnju

* Spomenik knezu Lazaru – osnivaču grada Kruševca

* Donžon kulu – najočuvaniji ostatak srednjovekovnog utvrđenja

* Ostatke Kneževog dvora – gde je po epskoj pesmi održana Kneževa večera

Napuštamo Arheološki park i na putu do zdanja Gradske uprave zastajemo kraj spomenika kneginji Milici, vladarki izuzetne mudrosti i dobrote. U Gradskoj upravi 47 mozaika i 3 vitraža u svečanoj Mozaik sali, govore nam o Moravskoj Srbiji.

U samom centru grada uzdiže se Spomenik kosovskim junacima – simbol Kruševca i delo čuvenog vajara Đorđa Jovanovića koji je, na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, nagrađen Zlatnom medaljom I reda za izložene skulpturalne elemente. Ovu kratku pešačku turu završavamo posetom Kući Simića čija postavka prikazuje porodičan život u kruševačkoj varoši početkom XX veka.

Iz centra grada autobusom odlazimo u Belu Vodu, prestonicu klesarske umetnosti, svega 14km udaljenu od Kruševca. Počev od 1988. godine, sredinom jula svake godine, u Beloj Vodi se održava čuvena kulturno-umetnička manifestacija „Belovodska rozeta“, kada se zaslužnim pojedincima, u znak priznanja za umenički, kulturni i naučni doprinos srpskoj kulturi, dodeljuje kamena rozeta. Neki od dobitnika bili su: Desanka Maksimović, Matija Bećković, Kusturica, Peter Handke, Ljiljana Habjanović Đurović i mnogi drugi. Nakon obilasaka jedinstvenog Muzeja klesarstva i vajarstva i Parka skulptura, sledi povratak u Kruševac i obilazak pogona fabrike „Rubin“, zatim sledi degustacija čuvenih Rubinovih vina uz prigodan ručak, u 15:00 časova. Program se završava nakon ručka, u 17:00 časova.

,,Cvet u kamenu” ili ,,Belovodska rozeta” predstavlja simbol srednjovekovne kulture, duhovnosti i jedan je od najupečatljivijih elemenata crkava moravske škole.