Početna  /  Izlet 1 – ŠarenI GRAD

Izlet 1 – ŠarenI GRAD

Grupu preuzima turistički vodič u centru Kruševca, ispred Spomenika kosovskim junacima, u 10:00 časova.

 

Priču o srednjovekovnoj prestonici započinjemo kraćom pešačkom turom. Prva odrednica je u podgrađu srednjovekovnog utvrđenja - Galerija Milića od Mačve, koja sadrži preko stotinu slika našeg najvećeg istorijskog slikara. Iz podgrađa, stepenište vodi u Arheološki park „Lazarev grad“ – kompleks koji obuhvata:

* Crkvu Lazaricu – dvorsku crkvu kneza Lazara u kojoj se pričestila srpska vojska pred odlazak u Kosovski boj

* Narodni muzej – maketa srednjovekovnog utvrđenja i Meštrovićevog Vidovdanskog hrama, kao i kopija Lazareve haljine, najviše privlače pažnju

* Spomenik knezu Lazaru – osnivaču grada Kruševca

* Donžon kulu – najočuvaniji ostatak srednjovekovnog utvrđenja

* Ostatke Kneževog dvora – gde je po epskoj pesmi održana Kneževa večera

Napuštamo Arheološki park i na putu do zdanja Gradske uprave zastajemo kraj spomenika kneginji Milici, vladarki izuzetne mudrosti i dobrote. U Gradskoj upravi 47 mozaika i 3 vitraža u svečanoj Mozaik sali, govore nam o Moravskoj Srbiji.

U samom centru grada uzdiže se Spomenik kosovskim junacima – simbol Kruševca i delo čuvenog vajara Đorđa Jovanovića koji je, na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, nagrađen Zlatnom medaljom I reda za izložene skulpturalne elemente. Ovu kratku pešačku turu završavamo posetom Kući Simića čija postavka prikazuje porodičan život u kruševačkoj varoši početkom XX veka.

Iz centra grada autobusom odlazimo na Slobodište – memorijalni kompleks na južnoj periferiji grada, na mestu gde je tokom Drugog svetskog rata streljano više stotina rodoljuba. Nakon Slobodišta, predviđena je poseta Zabavnom parku „Šarengrad“, poznatim još i kao Dino park.

Nakon zabavnog parka „Šarengrad“ i obilaska novog Spomenika knezu Lazaru na lokaciji Stari aerodrom, vodič autobusom vraća grupu do polazne tačke, Spomenika kosovskim junacima u centru grada, gde je predviđeno slobodno vreme za šetnju i samostalno razgledanje grada. Program se završava ponovnim okupljanjem grupe ispred Spomenika kosovskim junacima, u 16:00.

 

Napomena:

Obzirom da se u Mozaik sali odvijaju ceremonije venčanja i svečani prijemi, postoji mogućnost da se ne dobije termin za njeno razgledanje.

          Cena ručka u „Rubinu“ zavisi od izbora degustacione karte, što se prethodno dogovara (tel: 037/ 412 699)     

Cenovnik:

- Cena usluge turističkog vodiča za razgledanje gradskih znamenitosti na srpskom jeziku, za grupu do 50 osoba – 5.000,00 dinara
- Cena objedinjene ulaznice za Narodni muzej (radno vreme svim danima od 08:00 – 20:00), Kuću Simića (radnim danima i subotom od 08:00 do 16:00) – 200,00 dinara po osobi, grupne posete 150,00 dinara (min. 5 osoba)
- Cene ulaznica za Zabavni park „Šarengrad“: odrasli – 250,00 dinara, deca(od 5 do 15 god.)- 150,00 dinara, penzioneri – 150,00 dinara, osobe sa invaliditetom (+1 pratilac) – besplatno, deca do 5 godina (uz pratnju roditelja) – besplatno. Cenovnik za porodične i grupne ulaznice na sajtu www.parksarengrad.rs
- Cena ulaznice za Galeriju Milića od Mačve – 100,00 dinara po osobi

Dobro došli u carstvo Čarapana!