Početna  /  Ribarska Banja

Ribarska Banja

Ribarska Banja je jedna od najstarijih banja na prostoru jugoističnog Balkana. Spada među šest prvih srpskih banja obnovljenih još 1833.godine, u vreme vladavine knjaza Miloša.

Tople i lekovite vode Ribarske Banje se, po svoj prilici, koriste još od praistorije. U rimsko doba na mestu današnje Ribarske Banje postojala je utvrda rimskih kolonista. U čitavoj imperiji Rimljani su,po ugledu na Grke, negovali kult lepote i zdravlja, a u tome su im najviše pomagale lekovite vode. Istorijski dokumenti navode da je Ribarsku Banju (Zagrlatsku Župu) dobio oko punoletstva srpski župan Stefan Nemanja. Kneginja Milica i njene dvorjanke posećivale su lekovite izvore Ribarske Banje, a postoji predanje u ovom kraju o lepim seoskim devojkama koje su i u starosti ostajale lepe, budući da su se redovno umivale na ribarskim izvorima.

Ribarsku Banju su posećivale i u njoj boravile sve krunisane glave Srbije. Ipak, najdraži i najčešći gost Ribarske Banje bio je kralj Petar I koji je tu nalazio leka svojoj kostobolji. Kralj Petar je stanovao na prvom spratu vile „Srbija“. Sa ovog mesta on je 25.maja 1913.godine potpisao Deklaraciju o prisajedinjenju Kosova i Metohije matici, Kraljevini Srbiji. U znak ljubavi i pažnje Banjčani su za svog Kralja izgradili posebne stepenice, poznatije kao „kraljeve stepenice“ pomoću kojih je on lakše savladavao uspon.

Prva hemijska analiza ribarske vode urađena je 1834.godine, u vreme knjaza Miloša, u laboratoriji Medicinskog fakulteta u Beču.

Najdraži i najčešći gost Ribarske Banje danas je NJ.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević. Zbog tolikih poseta krunisanih glava i kraljevskih porodica Ribarsku Banju danas nazivaju kraljevskom banjom.

Svake godine u Ribarskoj Banji boravi oko 20.000 posetilaca zbog zdravstvenih ali i rekreativnih potreba. Prateći svetske trendove Ribarska Banja je za svoje goste obnovila i proširila staro tursko kupatilo koje potiče iz XVI veka. Na ovaj način ponuda WELLNESS i SPA programa je proširena i upotpunjena novim sadržajima. Slana soba i pećina, parno kupatilo, kada kraljice Drage, saune, luksuzne sobe za masažu, đakuzi kade, otvoreno-zatvoreni bazen, a iznad svega staro tursko kupatilo, čine boravak u ovom centru nezaboravnim.

Za sve one koji vole tradicionalna narodna jela i specijalitete ovog kraja preporučuje se etno restoran u selu Srndalju do koga se stiže uređenim planinskim putem dugim 1.800 metara.

Teniski i teren za odbojku na pesku, mini akva park i igralište za decu, samo su deo Sportsko-rekreativnog centra „Samar“, koji je otvoren za posetioce od 01.juna 2019.godine.