Početna  /  Trg Fontana

Trg Fontana

Prostor današnje "Fontane" nekada je bio pijačni prostor gde se trgovalo žitaricama i voćem, sve do 60-ih godina XX veka kada je sagrađena mala fontana. Trg je rekonstruisan u više navrata, a poslednji put 2000. godine. Fontana je modernizovana proširenjem i mermernim oblogama, sa atraktivnim vodoskocima i kamenim klupama okolo.

Danas je "Fontana" jedan od omiljenih delova grada za odmor i relaksaciju Kruševljana, koji se, naročito u letnjim danima, rado osvežavaju pored mlazeva vodoskoka.

Spomenik ratnicima i narodu kruševačkog kraja stradalim u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine, postavljen je na trgu "Fontana" na Vidovdan 1993. godine.

Kamen temeljac je postavljen 1. decembra 1988. godine, povodom 70-godišnjice proboja Solunskog fronta. Spomenik je odliven u bronzi i delo je Dragana Dimitrijevića, akademskog vajara iz Beograda.

Koncipiran u obliku jedinstvene kvadratne forme, sa likovima znanih i neznanih vojnika i vojskovođa, Spomenik svedoči i upućuje na određeno vreme i značajne ličnosti srpske istorije s početka XX veka.

Crkva Svetog Đorđa sagrađena je1904. godine na mestu stare skromne crkve iz 1838. godine. Projekat je uradio arhitekta Dušan Živanović u srpsko-vizantijskom stilu. Polihromno rešenje fasada dato je po uzoru na graditeljstvo moravske škole.

Osnovne arhitektonske osobine su: slobodni krst sa pet kupola, od kojih glavna dominira nad središtem crkve, dok su ostale četiri vidljive samo iz unutrašnjosti hrama, jer se nalaze ispod krova. Naos je prostran, dok je priprata upadljivo mala i služi kao prostor za prodaju sveća.