Home  /  Park Bagdala

Park Bagdala

Park Bagdala

Bagdala, brdo, iznad samog grada, odavno je postalo sinonim Kruševca, omiljeno šetalište zaljubljenih parova, sastajalište mladih pesnika, sportista i dece.
Predstavlja zeleni ambijent sa uređenim prostorom za šetnju i rekreativne sportove. Reč Bagdala u slobodnom prevodu turske reči označava „božanstveni pogled“, tako da Bagdala predstavlja i svojevrstan vidikovac.

Park minijatura „Srbija“

Park minijatura „Srbija“ na Bagdali je nova turistička atrakcija u Kruševcu, otvorena na Vidovdan 2019. godine. Park je u obliku teritorije države Srbije, sa pet „reka“, deset „gradova“ i u prvom trenutku deset minijatura manastira: Žiča, Mileševa, Ravanica, Tronoša, Studenica, Gračanica, Lazarica, Krušedol, Pećka patrijaršija i Hram Svetog Save. Na Dan oslobođenja grada Kruševca, 14.oktobra 2019. godine, Park postaje bogatiji za dve minijature manastira - Visoki Dečani i Pavlovac. Broj minijatura će se vremenom povećavati sve dok se svi znamenitiji manastiri ne postave.
Idejni tvorac i autor projekta je dr Boris Stajkovac iz Beograda. Minijature su izrađivane u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Srbije.

Jarbol sa zastavom Republike Srbije na Bagdali

Prostor na Bagdali od Vidovdana 2020. godine, obogaćen je jarbolom 23 metra visine, sa srpskom zastavom koja će dominirati nad Gradom. Postament jarbola krasi trostrani prikaz dvoglavog orla sa grba Republike Srbije, rad autora dr Borisa Stajkovca.