Početna  /  Kuća Simića

Kuća Simića

Smeštena u samom gradskom centru, nadomak Spomenika kosovskim junacima, Kuća Simića spada u najstarije očuvane objekte u Kruševcu i svojom arhitekturom svedoči orijentalni izgled nekadašnje čaršije. Po stilskim odlikama, može se pretpostaviti da je građena krajem XVIII ili početkom 19. veka. Zdanje je spratno, sa podužnim tremom u prizemlju i na spratu. Prizemlje je građeno lomljenim kamenom, dok je spratni deo u bondruku i čatmi.

Isprva konak begovske porodice Vrenčevića, izazivača spora koji će biti povodom prisajedinjenja grada Kneževini Srbiji (1833), kuću je otkupio knez Miloš i poklonio je svome kumu, Stojanu Simiću, jednoj od najmarkantnijih ličnosti srpske političke istorije XIX veka. U ovom objektu, na Božić 1834, skovana je Miletina buna, koja je rezultirala donošenjem Sretenjskog ustava (1835) i potonjom kneževom abdikacijom (1839).

Krajem 1951, kada gradske vlasti donose odluku o osnivanju muzeja, odlučeno je da se za te potrebe adaptira Kuća Simića (1953), u kojoj su se od tada periodično smenjivali različiti muzejski sadržaji. Obimniji konzervatorski radovi izvedeni su u 1977, ali tek ponovnom sanacijom objekta (2007–2008) Narodni muzej Kruševac dobija prostor za realizaciju postavke koja za cilj ima da odabirom predmeta iz muzejskih zbirki prikaže deo porodičnog života u kruševačkoj varoši kroz enterijer jednog građanskog doma na prelazu iz XIX u XX vek.

Redovnim programskim aktivnostima, koji se umnogome realizuju u saradnji sa građanstvom, Kuća Simića nastoji da afirmiše duh nekadašnje varoši, apostrofirajući gradski život i kulturu na razmeđu vekova.

Kuća Simića, zdanje jedinstvene kulturne i istorijske vrednosti i evidentirano kulturno dobro od velikog značaja (Službeni glasnik RS 28/83), u sebi objedinjuje muzejsku zbirku, muzejski turističko-informacioni punkt i suvenirnicu.

Kuća Simića spada u najstarije građevine u Kruševcu.